Pleuna-projekti 2024-25

Presidentti Timo Saari ja kirkkoherra Kari Lauri ovat juuri virallistaneet seurakunnan ja rotaryklubin vanhan suullisen sopimuksen Pleunasta

Huhtikuussa 2024 eräs suulliseen sopimukseen ja keskinäiseen luottamukseen perustuva suhde virallistettiin Jokelan pappilassa. Virallistajina toimivat kirkkoherra Kari Lauri ja Rotaryklubin presidentti Timo Saari.

Tarina oli alkanut jo 30 vuotta aiemmin, kun Kalajoen Rotaryklubin jäsen Tuomo Heikkilä ehdotti kirkkoherra Rauli Junttilalle, klubin jäsen hänkin, että klubi voisi rakentaa laavun seurakunnan maalle Pleunaan. Pleuna on iät ajat ollut suosittu retkikohde, joten se olisi laavulle sopiva paikka. Kirkkoherra ja seurakunta suostuivat ehdotukseen mielihyvin ja laavu tehtiin. Suullinen sopimus riitti, eikä tarvittu kirjallisia sopimuksia, piirustuksia, asemapiirroksia, eikä muitakaan lupia taikka papereita.

Siitä lähtien rotaryt ovat huoltaneet paikkaa talkoilla.

 

Leader-kyltti myönteisen hanketukipäätöksen merkiksi kiinnitettynä kotalaavun ulkoseinää.

Pleunalle uusi elämä

 

Aika oli tehnyt tehtävänsä ja laavu sekä muut rakenteet tulleet käyttöikänsä päähän. Paikan maapohja oli painunut kuoppaiseksi, puiden juuret törröttivät kohollaan ja tuloreitti Pleunaan huonossa kunnossa. Talvella 2024 klubissa ryhdyttiin pohtimaan, miten retkipaikka saataisiin sen upeiden luontoarvojen veroiseksi. Pleuna kuuluu seurakunnan maalle 2005 perustettuun Natura-alueeseen ja se rajoittaa toimenpiteitä.

Eri vaiheiden jälkeen puuhahenkilöt kääntyivät Rieska-Leaderin puoleen, joka rahoittaa tällaisia hankkeita. Rieska-Leaderistä saatu positiivinen signaali ja kannustus oli sitä luokkaa, että klubin hallitus päätti ryhtyä suunnittelemaan Pleunan kunnostusta ja hakemaan siihen hankerahoitusta.

Vuonna 1994 oli helpompaa, mutta enää suulliset sopimukset eivät riitä. Ensinnäkin klubilla pitää olla myös virallinen käyttöoikeus Siiponjoen mutkassa sijaitsevaan Pleunaan. Sen sopimuksen kirkkoherra Kari Lauri ja Rotaryklubin presidentti Timo Saari allekirjoittivat Jokelan pappilassa huhtikuussa 2024. Seurakunta ei peri Pleunasta vuokraa, vaan tukee hyvää asiaa.

Hankehakemuksen kokoaminen on työläs projekti. Kustannusarvio nousi 24 530 euroon, josta suorien hankintojen osuus on puolet. Loput työn arvoa. Rieska-Leader puolsi hakemusta sellaisenaan ja sellaisenaan Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus sen hyväksyi. Suunnittelu ja hanketuen haku siis onnistui erinomaisesti. Hanketuki maksettaisiin joskus jälkeenpäin, joten klubin oli löydettävä rahat kunnostukseen. Vakiintuneella yhdistyksellä oli varoja, jotka nyt käytettiin hyvään tarkoitukseen.

 

Näin lähtee vanha laavu, kun puikoissa on Marko Paavola. Laavu siirrettiin ulkotulipaikan eteen.

Talkookesä 2024

 

Kun talkookesä 2024 alkoi, sekin onnistui hyvin. Vain 49 päivää sen jälkeen, kun klubin hallitus 8.4.2024 päätti ryhtyä Pleunan kunnostukseen, Pleunassa oli paikallaan uusi kotalaavu. Kotalaavu hankittiin kilpailutuksen jälkeen kalajokiselta Hajatuote Oy:ltä. Klubi otti riskin ja aloitti työt heti, kun se vain oli mahdollista, eikä jäänyt odottamaan tukipäätöstä, joka tuli vasta syyskuussa.

Talkootunteja kirjattiin kesällä yhteensä 297. Valmiiksi saatiin kotalaavu, tuloreitin kunnostus ja alueen maapohjan tasoitus. Myös valvontakamera hankittiin ja asennettiin paikalleen. Vanha laavu siirrettiin ulkotulipaikan eteen, johon se saattaa jäädäkin, ellei toisin päätetä. Vanha lato siirrettiin sivuun uuden ladon tieltä odottamaan purkamista. Uusi lato on varastossa odottamassa kokoamista. Myös ulkotulipaikkaa on tarkoitus kunnostaa. Hanke tulee olla valmis vuoden 2025 aikana.

 

Pleunan käyttöön oton siunasi kirkkoherra Kari Lauri
Kesäillan tunnelmaa Siiponjoen vastarannalta kuvattuna

Pleunan käyttöönottosiunaus

 

Klubin työteliäs talkookesä päättyi lauantaina 7.9 lämminhenkiseen Pleunan retkipaikan käyttöönottosiunaukseen, jonka suoritti kirkkoherra Kari Lauri:

 "Jumalan sanan mukaan sillä minkä Herra siunaa, on aina oleva siunaus. Tähän luottaen siunaan tämän Pleunan virkistysalueen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Olkoon tämä paikka, jossa voidaan levätä Jumalan luomakunnan helmassa ja jossa ihmisen mieli voi eheytyä ja virkistyä".  

Puheenvuoron käyttivät myös klubin presidentti Jouni Jyrinki ja Leader-hakemuksen koonnut Tapio Lahola sekä kaupunginjohtaja Jukka Puoskari. Jouni Jyrinki luonnehti Pleunan kunnostusta rotareiden lahjaksi kaupungin tulevalle 500-v juhlavuodelle. Kaupunginjohtaja korosti yhdistysten, urheiluseurojen ja muiden vapaaehtoisten yhteisöjen merkitystä paikkakunnalle ja esitti kiitokset Rotaryklubille Pleunan kunnostuksesta. Ohjelmassa oli myös nokipannukahvit, käristemakkarat, yhteislaulua ja vapaata kanssakäymistä.

Tilaisuuteen osallistui kutsuttuja, klubin jäseniä, heidän perheenjäseniään, muita tapahtumasta kiinnostuneita ja retkeilijöitä nelisenkymmentä henkeä. Olosuhteet eivät olisi voineet paremmat olla, lämpötila yli 20 C ja aurinko paistaa pilvettömällä taivaalla. Pleunassa oli vilkas retkipäivä.

Talkooväki kerää nyt voimiaan ja jatkaa Pleunan kunnostustöitä ensi keväänä.

 

Tapio Lahola

Vanhoja kuvia matkan varrelta Pleunasta

Satunnainen kulkija olisi hämmästynyt, mitä kummaa paikkakunnan parempi väki Pleunassa yömyöhällä häärää. Rotaryklubi poltti tervaa toukokuussa 1995
Tässäpä tervenpolttomestareita tauolla; Erkki Isopahkala, Hannu Virkkala, Heikki Ruhkala ja Tuomo Heikkilä
Rotareiden tervanpolttoprojekti sai ansaittua huomiota Kalajoki-lehdessä, jossa jutun ohella tämä kuva julkaistiin. Lehtikuvaan pääsivät Matti Tontti, Heikki Ruhkala ja Tuomo Heikkilä
Miksi rotarit polttivat tervaa? Iät ajat on tiedetty, että tervalla on positiivisia terveysvaikutuksia ja kuten kansanperimä kertoo, ellei terva, sauna ja eräs toinen lääkeaine auta, tauti voi olla kuolemaksi. Klubi tuotteisti tämän ikiaikaisen tiedon ja lanseerasi myyntiin tervaeliksiirin. Myyntikampanja onnistui hyvin.
Tämä kuva on vuodelta 1995. Kuvan henkilöt Pekka Tuomainen, Hannu Virkkala, Heikki Ruhkala, Eero Laukkanen ja Reijo Savela ovat puuhommissa seurakunnan metsässä. Kuvan ottajasta ei ole varmuutta. Työprojektina oli polttopuiden teko laavulle. Perimätieto kertoo, että valitettavasti tämä puupino tuli liian näkyvälle paikalle Pleunantien varteen ja puut varastettiin.
Keväällä 2010 Kalajoen Rotaryklubi järjesti piirikonferenssin, jonka myötä paikkakunnalla vieraili koko joukko kansainvälisiä vaihto-oppilaita, joista kaukaisimmat Papua-Uusi-Guineasta.
Mauri Siipola huolehti vaihto-oppilaista ja vei heidät Pleunaan.
Vuonna 2016 Suomessa käynnistettiin "Miljoona linnunpönttöä" -kampanja. Rotarit ottivat haasteen vastaan ja perustivat Arteman puutyöosastolle tilapäisen linnunpönttötehtaan. Yhden illan aikana pönttöjä tehtiin satakunta kappaletta ja ne vietiin Pleunaan. Kuvassa Riku Saksholm, Heikki Santaholma ja Esa Takala suorittammassa omaa osuuttaan.
Hieman hiljaisemman vaiheen jälkeen klubi aktivoitui Pleunan huollossa 2019. Moottorisahamies on Sauli Saari ja ladon vieressä Tomi Törnvall, katon korjaajaa ei tunnisteta, eikä oikealla kännykällä kuvaajaa.
Ja tietysti nimi pitää saada lehteen, oli siihen ansiota tai ei :)
Katon korjaaja Heikki Santaholma 2020
Klapitehdas 2020. Työn ääressä Pekka Tuomainen, Timo Saari ja Tapio Lahola
Laavun sponsoritaulu 2021. Paikalla Tapio Lahola, Tarmo Hihnala, Tapo Helin, Pekka Rahkola ja Petri Aksila
Puuhuolto toimii, vaikka traktori juuttui kinokseen
Rotarypiirin kuvernööri Petri Keränen kävi vierailulla syksyllä 2023 ja joutui töihin.
Pekka Rahkola lahjoitti kuvernöörille muistoksi Pleuna-kuksan. Tästä kehittyi Pleuna-kuksan myynti-idea.