Pleunan tarina
Anna yhteystietosi ja kerro viestissä, miten haluat kuksan nimikoida. Me otamme pian yhteyttä ja sovimme yksityiskohdat ja toimitustavan.
Nimi Pleuna juontaa Turkin ja Venäjän sotaan 1877-78, johon Suomen kaarti osallistui. Kaarti sai mainetta Plevnan kaupungin piirityksessä ja valtauksessa. Sodan aikana Antti Siermala -niminen henkilö etsi torpan paikkaa Siiponjoen varresta, ja kun se löytyi, vaimo julisti, että ”Nyt on Pleuna vallattu”. Siitä torppa saikin nimekseen Plevna, joka ajan kanssa muotoutui Pleunaksi.
Siiponjoki on 41 kilometrin mittainen Kalajoen sivujoesta Vääräjoesta haarautuva laskujoki, jonka alajuoksu kiemurtelee hiekkaisten rantatörmien ja hiekkadyynien välissä. Se on muodostanut joesta erilleen jääneitä juoluoita – makkarajärviä. Joki on meanderoiva. Se tarkoittaa, että virta muotoilee vapaasti uomaansa hiekkaharjanteiden lomassa. Muotoutuminen on suojeltu Naturassa. Laskupaikallaan mereen Siiponjoki haarautuu laajaksi suistoksi.
Tiesitkö, että Tukkijoella-näytelmä ja siitä tehdyt kolme elokuvaa perustuvat Siiponjoen uittoihin? Teuvo Pakkala nimittäin majaili Rahjassa Joensuun talossa ja merkitsi näkemänsä ja kokemansa muistiin. Siitä syntyi rakastettu laulunäytelmä, jonka laulut sävelsi Oskari Merikanto. Ensi-illasta on 125 vuotta, ja Siiponjoen uitotkin loppuivat jo kauan sitten, mutta yhä vain Tukkijoella kuuluu kesäteattereiden suosikkinäytelmiin.
Siiponjoki tarjoaa mieliin painuvan ulkoiluelämyksen, ja sinne palataan kerta toisensa jälkeen. Metsässä kävely tuo tutkimusten mukaan myös merkittäviä terveyshyötyjä, ja se on ilmaista ja helppoa. Muistathan kuitenkin, että minkä tuot, sen myös jaksat viedä pois, sillä Pleuna ei ole järjestetyn jätehuollon piirissä.